Dan kruha – Dan zahvalnosti za plodove zemlje

U srijedu 12.10.2016. obilježili smo Dan kruha – Dan zahvalnosti za plodove zemlje.  Fotografije…

Dragi učenici!

Danas je dan kojim se želimo podsjetiti na dobro i zastati u mislima o svemu lijepom što nas okružuje. Mnogo je dobra koje doživljavamo svaki dan: zdravlje, obitelj, prijatelji, vjera, hrana, odjeća, stan… Pravi je duhovni dar moći uočiti, prihvatiti i zahvaliti za sve što imamo i što jesmo.
Zemlja je naša hraniteljica, svim smo čulima povezani s njom. Ubirući plodove zemlje i ljudskoga rada ovih jesenskih dana, toga trebamo biti naročito svjesni.
U kršćanskoj je predaji posebnim Božjim darom postala nama danas nezamjenjiva namirnica – kruh.
Kruh je simbol života, pomiritelj tijela i duha, posrednik među njima. Sva su ljudska čula na neki način povezana s kruhom. U knjigama je zapisano kako nastaje praćen pjesmom, molitvom ili vapajem. Nastaje kada se miješaju brašno i voda, sol i kvas. Umijeće pravljenja kruha nastaje kada težina s ljudskih leđa prelazi na ruke i laktove. S ruku i laktova na šake i dlanove, a s dlanova na tijesto. Tako i rad i napor tijela postaju zapravo kruhom.
On ostaje zajedno s mirisnim uspomenama stečenim u obitelji i rodnom kraju, u djetinjstvu ili mladosti. Kruh je tih i nijem. Ne stvara buku – stvaraju je oni koji se okupe oko njega. Okupljeni u Emausu prepoznali su uskrsloga Isusa upravo po načinu na koji su njegove ruke uzimale, držale i lomile kruh.
No, ništa nam nije dano samo po sebi, premda smo ponekad skloni tako razmišljati. Riječ ,,hvala” treba nas podsjetiti na povezanost jednih s drugima u primanju i davanju.
Stoga danas budimo posebno svjesni dobroga oko sebe, jer su brojni razlozi za zahvalu. S radošću zahvalimo na današnjemu danu, na svjetlosti i svetosti kruha i blagu koje nam je podarila zemlja.
Blagujmo stoga danas jedni uz druge darujući si međusobno radost zahvale!

Vaša ravnateljica i vaši nastavnici