Digitalna elektronika – 4. lab. vježba – bistabili

U 4. laboratorijskoj vježbi iz digitalne elektronike radimo s bistabilima. Cilj vježbe je upoznati se s osnovnim radom bistabila kao i upogoniti vlastiti bistabil. Na vježbama koristimo integrirani krug CD74HC74 odnosno dvostruki D-bistabil s pomoćnim RS ulazima (kombinacija D-bistabila i RS-bistabila).cd74hc74

Na vježbama koristimo jedan D-bistabil odnosno pinove od 1 do 6. Napajanje integriranog kruga (+5V) dovodimo na 14. pin (Vcc) a minus na 7. pin (GND). Pomoćni RS ulazi (pin 1. i 4.) su invertirani što znači ako hoćemo da RS budu u logičkoj nuli da na njih dovodimo +5V. Ulaz spajamo na pin 2. a clock na 3. Izlaz Q i invertirani izlaz se nalaze na pinovima 5 i 6.

Osnovni spoj spajamo kao što je prikazano na slici (klik za veću sliku):
PC133371

R i S ulazi su logičkoj 0 (odnosno na +5V – invertirani ulazi). D ulaz je u log. 1 (+5V), Clock u log. 0. Gornja dioda je spojena na Q izlaz (pin 5) bistabila što znači da je u bistabilu pohranjena log. 1. Drugi izlaz je Q invertirani i druga dioda zbog toga ne svijetli.

Ukoliko sada želimo u bistabil zapisati log. 0, to možemo napraviti pomoću R ulaza. Potrebno je R ulaz spojiti na masu kako bi doveli log. 1 (R ulaz je invertiran). Kada spojimo R ulaz na masu, prva dioda će se ugasiti i svijetlit će druga što je informacija da je u bistabil pohranjena informacija, odnosno log. 0:
PC133372Ako želimo ponovo pohraniti log. 1 tada ćemo S ulaz prebaciti na masu (bijela žica na 4. pinu prebacimo s + na -).

Ukoliko se u bistabilu nalazi log. 1 i želimo promjeniti stanje bistabila u log. 0 ali pomoću D ulaza, tada na D ulaz spajamo masu (crvenu žicu prebacujemo s Vcc na masu).

PC133373

Sada je na D ulaz dovedena log. 0 ali to nije dovoljno da bistabil promijeni stanje. Potrebno je još dovesti impuls na Clock ulaz (pin 3.). Kratko spajamo pin 3. na Vcc i vraćamo na masu.

Postoji nestabilno stanje kada je na S i R ulaze dovedena log. 1! To ćemo napraviti ako pinove 1. i 4. (R i S ulaze) spojimo na masu. Tada su i jedan i drugi u log. 1 i svijelit će obe diode!

PC133376

Ostale fotografije možete pogledati na:

http://tsd.hr/slike/v/predmeti/digel/4-lab-bistabili/

cc88x31

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.