„NI DA NI NE“ I PROJEKT „DRUGI“

Pozivamo sve zainteresirane učenike i učenice srednjih škola Republike Hrvatske da predlože svoj video uradak za emisiju „Ni da ni ne“, kao i za Projekt „Drugi“ Programa za djecu i mlade Hrvatske televizije.  Izjava…

„NI DA NI NE“ i PROJEKT „DRUGI“

Pozivamo sve zainteresirane učenike i učenice srednjih škola Republike Hrvatske da predlože svoj video uradak za emisiju „Ni da ni ne“, kao i za Projekt „Drugi“ Programa za djecu i mlade Hrvatske televizije.

Tko su ti „drugi“, „drugačiji“ od vas u vašoj okolini i/ili zajednici?
S kojim se problemima u zajednici susreću?
Približite im se, upoznajte ih, razgovarajte s njima.
Predstavite ih svima!
Predstavite nam vašu školu ili ekipu koja je sudjelovala u izradi filma!

Želimo posvetiti ovu godinu temi interkulturalizma i time dati svoj doprinos interkulturalnom obrazovanju koje osnažujući razumijevanje, uzajamno poštovanje i dijalog među pripadnicima različitih kultura doprinosi stvaranju uvjeta potrebnih za život u multikulturalnom društvu.

Hrvatska je oduvijek, kao i sve druge europske zemlje, ne samo multikulturno nego i multikonfesionalno društvo, a u svjetlu novih globalnih zbivanja (izbjegličke i humanitarne krize koja je pogodila Hrvatsku i Europu), njegovati interkulturalne vještine, pluralizam, toleranciju i širokogrudnost, važnije je nego ikad. Moći zaista razumjeti „drugog“ i biti u interaktivnom odnosu s njim znači, ne samo imati informacije o drugome i govoriti o drugima, već govoriti s njima, slušati i komunicirati. To prije svega zahtijeva poznavanje vlastite kulture i vlastitih identiteta, ali i preispitivanje vlastitih stavova i pogleda na svijet te omogućava gledanje iz perspektive „drugih i drugačijih“. Na taj način, u susretima i dijalogu s osobama koje pripadaju drugačijim kulturama, vjeroispovijestima, etnicitetima i nacijama, drugačijim društvenim skupinama ili njeguju različite stilove života, moguće je stvoriti interkulturalno društvo u kojem ljudi različitog kulturnog porijekla komuniciraju i žive jedni s drugima, a ne jedni pored drugih. Nesudjelovanje u dijalogu, s druge strane, znači lakše stvaranje stereotipa jednih o drugima, stvaranje klime uzajamne sumnje, nemira i nezadovoljstva te stvaranje nesnošljivosti i diskriminacije.

Smatramo da javni mediji mogu i moraju imati važnu ulogu u ovom procesu – pružiti određene platforme za stvaranje različitih perspektiva s kojima čitatelji, gledatelji ili slušatelji ne dolaze svakodnevno u kontakt.

Emisija „Ni da ni ne“ i Projekt „Drugi“ (dio budućeg portala Školski.hr) Programa za djecu i mlade Hrvatske televizije stoga vas pozivaju da se uključite u natječaj koji raspisuju i na taj način doprinesete jačanju interkulturalnog dijaloga.

„Ni da ni ne“ je emisija debatnog tipa u kojoj se prezentiraju i u kojoj se raspravlja o školskim i društvenim problemima ili problemima lokalnih zajednica koje prepoznaju i prezentiraju srednjoškolci. Konkretni problemi i slučajevi prikazani su kratkim video prilogom koji su osmislili i snimili učenici određene srednje škole odazvavši se na natječaj. Emisija je namijenjena srednjoškolcima i u njoj sudjeluju srednjoškolci iz cijele Hrvatske.

Projekt „Drugi“ dio je novog web portala u nastajanju, Programa za djecu i mlade – Školski.hr, namijenjenog djeci školskog uzrasta. Cilj projekta je stvoriti platformu koja će učiniti dostupnim različite tekstualne, video, audio, likovne i didaktičke, stručne i aktualne sadržaje vezane uz interkulturalnu sastavnicu građanskog odgoja. Okupiti sve sudionike obrazovnog sustava, učenike, stručnjake i nevladine udruge uključene u građanski odgoj i potaknuti kreiranje zajedničke baze sadržaja namijenjenih svima uključenima u obrazovni sustav. Također, namjera nam je, koristeći nove medije i pripadajuće nove oblike komunikacije, dati mogućnost inače pasivnoj medijskoj publici da sudjeluje u međukulturnom dijalogu. Središnji dio projekta je raspisivanje natječaja, namijenjenih učenicima različitih uzrasta, za stvaranje različitih audio-vizualnih sadržaja na temu „Drugi“ koji će biti postavljeni na portalu.

 Kakve filmove možemo snimati?

Snimite trominutnu reportažu u audio-vizualnom formatu o nekoj od tema/problema vezanih uz „druge“ (pripadnike/ce neke od osjetljivih skupina – osobe s invaliditetom, osobe treće životne dobi, osobe različite seksualne orijentacije, bolesne osobe, migranti, izbjeglice, azilanti, osobe drugačije vjeroispovijesti, ili pripadnike/ce nacionalnih manjina itd.); prikažite konkretan društveni problem ili problem s kojim je osoba ili grupa suočena, način na koji je prihvaćena u zajednici ili mjeru u kojoj su ostvarena ili nisu njezina/njihova prava itd.; ponudite rješenja problema ili reportažom prikažite primjer dobre prakse.

 Gdje možemo vidjeti svoj rad?

Radovi pristigli na natječaju, koji budu udovoljili sadržajnim i tehničkim kriterijima, bit će postavljeni i prezentirani na portalu Školski.hr te popraćeni stručnim i didaktičkim sadržajima ili prikazani u emisiji „Ni da ni ne“ kao polazište za raspravu učenika u studiju. Video prilozi o školi iz koje nam reportaža dolazi, bit će objavljeni na društvenim mrežama.

UVJETI I POSTUPAK PRIJAVE:

Svoje radove mogu poslati svi učenici bilo koje srednje škole u Hrvatskoj i/ili članovi filmskih grupa. Razmislite o čemu biste snimili video reportažu.

  1. Popunite priloženu IZJAVU i POŠALJITE elektronskom poštom prijedloge tema i kratak opis problema koje želite prezentirati. (do 10. veljače 2016.)
  2. SNIMITE REPORTAŽU u trajanju od 3 minute o „drugima“ i „drugačijima“ koje ste upoznali.
  3. SNIMITE trominutni video prilog koji PREDSTAVLJA ekipu koja je izradila film ili film koji predstavlja vašu školu.
  4. POŠALJITE NAM GOTOVE MATERIJALE (2 filma – reportažu i predstavljanje škole) uz PRIJAVNICU (koju ćete dobiti nakon prijave tema) na elektronsku ili zemaljsku adresu. (do 31. ožujka 2016.)

Uključujući učenike aktivno u izradu ovih radova za natječaj, nadamo se potaknuti izravnu komunikaciju, ali i slušanje „drugog“ i time formiranje stavova, sposobnosti, osjećaja i načina ophođenja s osobama različitima od nas.

KONTAKT:
Poštanska adresa:
HRT
Program za djecu i mlade
DRUGI – za natječaj
Prisavlje 3
10 000 Zagreb

Mail: sanjamataga@gmail.com
Mobitel: 098 955 66 44

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte!