Instalater grijanja i klimatizacije

INSTALATER GRIJANJA I KLIMATIZACIJE/INSTALATERKA GRIJANJA I KLIMATIZACIJE – JMO

 

Vrsta i tip programa: Strukovni program trogodišnjeg trajanja obrazovanja za obrtništvo – jedinstveni model obrazovanja

Obrazovni sektor: strojarstvo, brodogradnja i metalurgija

Šifra zanimanja: 013653

 • Opis zanimanja:

Instalater grijanja i klimatizacije bavi se montiranjem, održavanjem, nadzorom rada i servisiranjem sustava za grijanje i klimatizaciju.
Montira, održava, nadzire rad i servisira sustave za grijanje i klimatizaciju. Postavlja, nadzire, održava i popravlja toplinske uređaje za centralno, plinsko ili električno grijanje (grijaća tijela, kotlove, crpke, cijevi, sigurnosne dijelove i dr.) kao i centralne sisteme klimatizacije (motore, kompresore, termostate, svjećice i dr.).
Instalater montira sustave centralnog, plinskog i električnog grijanja. Prije instaliranja sustava centralnoga grijanja reže metalne/plastične cijevi, savija ih, spaja, reže prirubnice, držače te ispituje rad cjelokupnog sustava. Povremeno radi provjere i popravke, instalira i servisira centralne sisteme klimatizacije i niz komponenti hlađenja.
Tijekom rada slijede nacrte i specifikacije o tome kako instalirati motore, termostate, svjećice, kompresore i ostale električne i elektronske komponente. Cijeli sustav povezuju s izvorom električne energije. Provjeravaju rad sustava, održavaju ga i popravljaju. Pri radu se koriste raznim alatima (aparati za zavarivanje, rezači metala, bušilice) i mjernim instrumentima (voltmetri, manometri, ampermetri, termometri).
Stručna teoretska znanja instalatera grijanja i klimatizacije sežu od osnova termodinamike, elektrotehnike, računalstva, skladištenja i transporta goriva, do ekologije, zakonodavstva, sigurnosti na radu i protupožarne zaštite.

 • Zdravstveni zahtjevi:

Uredan vid, dubinski (prostorni) vid, raspoznavanje boja, uredna funkcija mišićno-koštanog, dišnog i srčano-žilnog sustava, uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, stabilno stanje svijesti, uredna ravnoteža, uredan nalaz kože na šakama i podlakticama.

* Moguć rad na visini, za što je potreban uredan sluh. Kada je kandidatu s teškoćama dostupna odgovarajuća prilagodba, navedeni zdravstveni zahtjevi za navedeni program ne uzimaju se u obzir.

 • Potrebni dokumenti za upis: liječnička svjedodžba medicine rada i ugovor o naukovanju
 • Nastavni plan i program:

igk

* Praktičnu nastavu učenici obavljaju svaki drugi tjedan (6 dana nastave, 4 dana prakse), u licenciranim obrtima i radionicama, te školskoj radionici.

 • Završetak srednjoškolskog programa obrazovanja učenici završavaju izradom i obranom završnog rada i tako stječu kvalifikaciju za tržište rada. Po završetku strukovne kvalifikacije kandidati mogu prijavljivati i pomoćnički ispit.
 • Učenici mogu nastaviti obrazovanje za višu razinu kvalifikacije (zanimanje četverogodišnjeg trajanja) u statusu redovitog učenika u pravilu unutar istoga obrazovnog sektora u kojem je stečeno prethodno strukovno obrazovanje.

Po završetku više razine kvalifikacije učenici mogu polagati ispite državne mature koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini.

 • Znanja, vještine i poželjne osobine

Kroz školovanje instalater grijanja i klimatizacije stječe potrebna praktična i teoretska znanja, od osnova obrade metala (piljenje, rezanje, savijanje, ravnanje cijevi, brtvljenje, izolacija, lemljenje) i izrade i čitanja tehničke dokumentacije do osnova tehničkog crtanja, dimenzioniranja i tehnologije materijala. Osposobljava se za obradu materijala, upoznaje fizikalne i prijenosne osobine grijaćih medija, načine mjerenja fizikalnih veličina, sustave izgaranja goriva i odvajanja plinova. Osposobljava se za reguliranje energetskih sustava, te uči izračunati toplinske gubitke i izraditi jednostavniju kalkulaciju. Uči se ispitivati uređaje i stječe znanja o njihovom održavanju, reguliranju i servisiranju.
Instalater grijanja i klimatizacije posao mora obavljati odgovorno i dosljedno, u skladu s propisima. Mora biti snalažljiv, samoinicijativan i biti sposoban odlučivati u novonastalim uvjetima. Potrebne mjere mora poduzimati brzo i stručno.
Za obavljanje posla potrebna je spretnost ruku, usklađeni pokreti, te mišićna osjetljivost ruku, jer mu pravi osjećaj pri regulaciji uređaja pomaže da ih ne ošteti.
Mora razlikovati boje i raspoznavati mirise plinova. To je osobito važno u zatvorenim prostorima, kako bi pravodobno mogao prepoznati nazočnost plinova i spriječiti eksploziju ili trovanje.

 • Uvjeti rada

Instalater grijanja i klimatizacije posao često obavlja u nedovršenim objektima, pri čemu je izložen temperaturnim promjenama, vlazi, propuhu te prašini. Posao obavlja stojeći, često mijenja položaj tijela, okreće se, prigiba, penje ili čuči. Povremeno radi na povišenim mjestima. Terete gura, vuče, diže i nosi na više etaže (osobito pri montiranju uređaja u još nezavršenim objektima).
Posao instalatera grijanja i klimatizacije ne mogu obavljati osobe s većim ili trajnijim zdravstvenim problemima, osobito s onima koji su vezani uz funkciju vida ili oboljenja kralježnice.
Kontraindikacije za rad su: oštećena funkcija vida i nedostatak stereovida, oštećenje funkcije sluha i nemogućnost nošenja osobnih zaštitnih sredstava za zaštitu sluha (za rad u buci), neraspoznavanje osnovnih boja, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog, dišnog i/ili srčano-žilnog sustava, kronični poremećaji koji znatno remete kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i/ili ravnoteže i teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama.

 •  Mogućnosti zapošljavanja

Instalateri grijanja i klimatizacije zapošljavaju se u obrtničkim radionicama, građevinskim poduzećima, te različitim industrijskim pogonima. Ako polože majstorski ispit za instalatera grijanja i klimatizacije mogu otvoriti vlastiti obrt.

One thought on “Instalater grijanja i klimatizacije

 1. Poštovani,

  ovim putem predstavljam web stranicu http://vrf.com.hr/ – stranica o profesionalnoj klimatizaciji i VRF klimatizacijskim sustavima. Za sva pitanja i komentare stojimo Vam na raspolaganju te nam je cilj razvoj komunikacije među stručnjacima, inženjerima, tehničarima i instalaterima klimatizacije. Ukoliko, imate prijedloge ili pitanja slobodno nam se obratite.

  S poštovanjem,

  VRF COM HR tim

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.