Europski dan jezika

Profesorice engleskog jezika Antonia Varat i Ines Matušin odvojile su dio školskog sata, s učenicima 3.PT i 3.ET razreda, kako bi ukratko prezentirale glavu ideju obilježavanja Europskog dana jezika te uz plakate, igre i jezični kviz učenicima približile važnost jezika u svijetu oko nas. Fotografije…

ŠTO JE EUROPSKI DAN JEZIKA (EDJ)?
To je dan koji promiče učenje jezika diljem Europe. Obilježava se svake godine od 26. rujna 2001.
JESTE LI ZNALI DA….?

  • postoji između 6000 i 7000 jezika na svijetu, od čega je oko 225 autohtonih jezika u Europi
  • većina svjetskih jezika govori se u Aziji i Africi
  • dvojezičnost olakšava učenje dodatnih jezika i poboljšava proces razumijevanja

I NAŠA ŠKOLA OBILJEŽAVA EDJ!

Naša se škola, među ostalim hrvatskim i međunarodnim školama u Europi, također priključila u obilježavanju Europskog dana jezika (European Day of Languages).
Učenici su rado sudjelovali u kvizovima, razgovoru i raspravama o važnosti učenja jezika te su imali priliku izreći rečenicu „Razgovaraj sa mnom.“ na određenim europskim jezicima što je i bio jezični moto ovogodišnje obljetnice. Obilježavanjem ovog dana želi se upozoriti učenike na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika radi povećanja višejezičnosti i međukulturalnog razumijevanja, zatim promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe koju treba njegovati i sačuvati te poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje, bilo u svrhe školovanja, za profesionalne potrebe, za potrebe mobilnosti ili pak užitka i razmjene.
I za kraj, ako ste željni još nekih zanimljivosti o europskim jezicima, posjetite web stranicu http://edl.ecml.at/ i uživajte u online igricama, poslovicama, zanimljivim riječima, najdužim svjetskim riječima i u još mnoga toga.
Poštujte, čuvajte i cijenite svoj jezik!