Dan škole

Učenici i djelatnici Tehničke škole Daruvar projektnim aktivnostima su obilježili Dan škole, u srijedu 31. listopada 2018. godine. Organizirana su različita tematska predavanja koja su održali pozvani predavači iz Bjelovarsko-bilogorske županije, naročito predavači iz Bjelovara i Daruvara. Na taj način se učenike željelo upoznati s različitim djelatnostima stručnih pojedinaca te ustanova, udruga i društava koji su predstavili svoja znanja i umijeća. Fotografije…

Održana interaktivna predavanja su obogatila učenička saznanja i spoznaje dajući im aktualne informacije o okruženju u kojem borave i znanjima koje imaju pojedinci, a dobili su i uvid u rad Hrvatske gorske službe spašavanja kao nacionalne, stručne, humanitarne, neprofitne udruge te uvid u rad Javne profesionalne vatrogasne postrojbe. Nastava je bila organizirana tako da su svi učenici prema dodijeljenom rasporedu u skupinama (njih gotovo 500) dva školska sata odslušali predavače koji su predstavili sedam raznovrsnih tema.
Narcis Smojver, voditelj sekcije za izlete Planinarskog društva ”Petrov vrh” iz Daruvara, predstavio je Planinarsko društvo ”Petrov vrh” predavanjem i kvizom Hrvatske planine, Goran Bence, počasni član Moto kluba Daruvar, predstavio je projekt Čaša puna Daruvara (Daruvar – Cup of Joy), Bruno Marić, umirovljeni nogometni sudac iz Daruvara,  govorio je o VAR tehnologiji i nogometnom suđenju,  Štefan Brajković, fotograf i novinar iz Bjelovara te akademski slikar Dubravko Adamović iz Bjelovara su održali predavanje Osnove fotografiranja te predstavili Središnji informativni dnevnik Bjelovarsko-bilogorske županije Zvono.eu, Alen Kaminski, voditelj Regionalnog centra ”EducirajMe” iz Bjelovara, govorio je o izobrazbi koje nudi Centar u poslovnom, informatičkom te sektoru cjeloživotnog obrazovanja kao i o hackathone natjecanjima. Vatrogasce grada Daruvara predstavili su Zdenko Brandejs, zapovjednik, Dejan Koprek, zamjenik zapovjednika, Mladen Uršan, voditelj smjene te Kruno Supan, vatrogasac pripravnik, a o radu Hrvatske gorske službe spašavanja, posebno radu Stanice Bjelovar govorili su Dalibor Pleskalt i Siniša Molnar.
Nakon predavanja uslijedili su sportski susreti. U velikoj dvorani održana je najprije nogometna utakmica između muške ekipe Ekonomske i turističke škole Daruvar i ekipe Tehničke škole Daruvar koja je završila rezultatom 2:2, a nakon toga i odbojkaška utakmica u kojoj je muška ekipa Tehničke škole Daruvar rezultatom 2:0 pobijedila mušku ekipu Gimnazije Daruvar.
Posebnosti Dana škole je pridonijela humanitarna akcija 2.mt razreda. Drugi razred tehničara za mehatroniku je organizirao i pripremio prodaju kolača i ostalih krušnih proizvoda koje su, uz pomoć svojih roditelja, pripremili te sav iznos od prodaje darovali za potrebe liječenja svoga razrednog kolege Luke Golika.
Humanitarna akcija, predavanja pozvanih gostiju i sportski susreti potvrdili su kako su, uz potrebu cjeloživotnog učenja, najvažnijie vještine  21. stoljeća vještine brige za drugu osobu, susjećanje i empatija.
Željka Hodak, prof.