Europski dan jezika, 26.9.2018.

Poštujte, čuvajte i cijenite svoj jezik!
Naša se škola, među ostalim hrvatskim i međunarodnim školama u Europi, također priključila u obilježavanju Europskog dana jezika (European Day of Languages).  3.PT razred, zajedno sa svojom razrednicom Ines Matušin, na satu razrednika, obilježili su dan Europskih jezika koji se obilježava svake godine 26.rujna. Fotografije… Kako bi ukratko prezentirali glavu ideju obilježavanja ovog dana učenici su izradili plakat gdje su prikazali raznolikost europskih država i jezika uz rečenicu „ Razgovaraj sa mnom“ koju su preveli na jezike država na plakatu. Nakon izrade plakata, učenici su sudjelovali u jezičnom kvizu koji je približio važnost jezika u svijetu oko nas. Nakon kviza, učenici su podijelili svoja iskustva kada i gdje su došli u kontakt s drugim kulturama, jezicima i narodima te na koji način su se sporazumijevali. Tu su opet uočili važnost engleskog jezika.

Obilježavanjem ovog dana želi se upozoriti učenike na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika radi povećanja višejezičnosti i međukulturalnog razumijevanja, zatim promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe koju treba njegovati i sačuvati te poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje, bilo u svrhe školovanja, za profesionalne potrebe, za potrebe mobilnosti ili pak užitka i razmjene.
I za kraj, ako ste željni još nekih zanimljivosti o europskim jezicima, posjetite web stranicu http://edl.ecml.at/ i uživajte u online igricama, poslovicama, zanimljivim riječima, najdužim svjetskim riječima i u još mnoga toga.