Učenici i nastavnici Tehničke škole Daruvar posjetili NOVU TV

Manifestacija Dani medijske pismenosti održava se od 19. do 21. travnja  u Zagrebu te drugim hrvatskim gradovima s ciljem upoznavanja djece i mladih s vještinom medijske pismenosti, jedne od ključnih vještina 21. stoljeća. Manifestaciju je u Hrvatskoj pokrenula Agencija za elektroničke medije te UNICEF u suradnji s brojnim partnerima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tehnička škola Daruvar za sudjelovanje u ovim aktivnostima, a posebno u onima  koje organiziraju velike televizijske kuće u Zagrebu  (naziv aktivnosti je Djeca upoznaju medije), prijavila je skupinu od dvanaest učenika prvoga i drugoga razreda: Valentina Blaževića, Ivana Bogdana, Matea Bička, Karla Žugera, Darija Ljiljanjića, Luku Golika, Gabriela Sotonicu, Filipa Lončarevića, Dariju Vostri, Ota Zadru te Marka Lipušića. Veliki interes osnovnih i srednjih škola za sudjelovanje u ovima radionicama dokazuje podatak kako je broj planiranih prijava popunjen već nakon tri dana od objava  školama za prijavu. Učenici su sudjelovali u novinarskoj radionici koju je vodila novinarka Nove TV Sanja Vištica, a o multimedijalnoj platformi i načinima rada redakcija, tehničkim preduvjetima i mogućnostima, procesu motaže, pripremanju vijesti, reportaža,  svih ostalih oblika informativnih te emisija zabavnoga sadržaja koje emitira Nova TV govorio nam je Antonio Blašković, producent informativnog programa Nove TV.  Na Odjelu produkcijske grafike govorio nam je Stjepan Hranilović, demonstrirajući načine rada virtualnoga studija te produkciju 3D sadržaja.  Posjetili smo i studij u kojem se snimaju emisije zabavnoga sadžaja, poput emisije IN magazin.

Pod mentorstvom ovih profesionalaca,naročito novinarke Sanje Vištice, učenici su učili po kojim se kriterijima biraju vijesti u informativnim emisijama poput dnevnika, koji su obavezni elementi vijesti te su i sami u jednosatnoj radionici stvorili najave i osvrte o aktualnim pitanjima hrvatske i svjetske svakodnevice. Voditeljice učenika bile su profesorice Željka Hodak i Katja Husak.

Željka Hodak, prof.
Galerija slika.