Plzenj, 8.12.-12.12.2019.

Na poziv ravnatelja Srednje elektrotehničke škole Plzenj bili smo u posjetu Srednjoj elektrotehničkoj školi Plzenj.  Fotografije…

U ponedjeljak dopodne obišli smo školu, te vidjeli klasične učionice, informatičke učionice i specijalizirane učionice. Trenutno imaju 900 učenika (od toga svega 7 učenica). Nakon ručka u pratnji triju nastavnika bili smo u Pragu.
U utorak 10.12. obišli smo Elektrotehnički fakultet u Plznju. Na samom krovu fakulteta vidjeli smo vjetro elektranu i fotonaponske panele. Pokazali su nam kabinete za mikroskopiranje, ispitivanje madraca, dugotrajno ispitivanje materijala na nepovoljne atmosferske uvjete i opterećenje, nanotehnologiju, ispitivanje zvuka i  gluhu sobu. Nakon obilaska fakulteta posjetili smo izdvojenu zgradu Srednje elektrotehničke škole Plzenj koja je udaljena oko 10 km od centralne zgrade. Tamo smo vidjeli ručnu i strojnu obradu. U radionici može biti istovremeno 8 grupa.  U poslijepodnevnim satima obišli smo Plznj uz stručno vodstva.
U srijedu 11.12. u dopodnevnim satima bili smo u tvornici Streicher koja je specifična po tome što oni rade kompletan proizvod-stroj sami od početka do kraja. Poslije ručka bio je radni sastanak sa dožupanicom Ivanom Bartošovom (koja je zadužena za područje škole i putovanja), ravnateljem škole i njegovim zamjenicima. Dogovorena je daljnja suradnja između Srednje elektrotehničke škole Plzenj i Tehničke škole Daruvar. Obje škole zainteresirane su za Erasmus projekt u području obnovljivih izvora i jake struje. Prijedlog je da se već u veljači 2020. krene sa razvojem ideje. U taj projekt bila bi uključena i škola iz Slovačke.
U četvrtak 12.12. ravnatelj škole i zamjenik ravnatelja informira nas o natjecanju ROBO 2020. koje će biti u siječnju. Na natjecanju će sudjelovati 3 ekipe iz njihove škole, 3 ekipe iz naše škole, ekipe iz Slovače, Njemačke i Kine.
U Češkoj Republici bili su: Sanja Klubička, ravnateljica, Juraj Horak, Sandra Milek, Zdravko Sikora, Dalibor Hašpl, Miro Kligl, Mario Havranek i Libuška Klubičko-Palatinuš.