Županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika srednjih škola LiDraNo 2019.

Županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika srednjih škola  LiDraNo 2019., u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Tehničke škole Daruvar, održana je 20. veljače 2019. u Pučkom otvorenom učilištu u Daruvaru.  Fotografije…

Učenici srednjih škola iz Bjelovarsko-bilogorske županije i ove su godine imali priliku pokazati svoje stvaralačko, pisano i govorno izražavanje i kreativnost te na poseban način istaknuti vlastitu osobnost.
Sudionike je na početku programa pozdravila Sanja Klubička, ravnateljica Tehničke škole Daruvar, poželjevši svima puno uspjeha. Smotri je nazočila dogradonačelnica Vanda Cegledi koja je pratila nastupe sudionika.
Učenici su se pripremali u trima kategorijama. U kategoriji Pojedinačni scenski nastup dvoje učenika se predstavilo kazivanjem poezije, a pet učenika je izvelo monologe. U kategoriji Skupni nastup izvedena su tri recitala i dvije dramsko-scenske igre. Prije skupnih nastupa Prosudbeno povjerenstvo za literarno stvaralaštvo izvijestilo je o odluci kojom za državnu razinu predlaže tri literarna uratka. Predsjednica Povjerenstva, profesorica Hedviga Marjanović, u svome je obraćanju posebno istaknula zasluge i veliko hvala nedavno preminulome profesoru Stjepanu Banasu koji je dugogodišnjim predanim nastavničkim radom te utemeljenjem manifestacije Dani hrvatskoga pučkog teatra i manifestacije Zlatni slavuj ostavio budućim generacijama u nasljeđe vrijednu baštinu i spomen.

Prosudbeno povjerenstvo za literarno stvaralaštvo u sastavu:

  1. Hedviga Marjanović, prof., predsjednica
  2. Romana Horvat, prof., članica
  3. Sanja Sabljak, prof., članica

predložilo je za državnu razinu sljedeće literarne ostvaraje:

  1. Bog je rođen

Učenik: Karlo Oremović, 4. razred
Mentorica: Mirjana Maretić, prof.
Gimnazija Bjelovar

  1. Ni milimetra

Učenica: Antonija Lapaš, 4. razred
Mentorica: Sanja Janković, prof.
Gimnazija Daruvar

  1. 3:00

Učenica: Mila Jureković, 4. razred
Mentorica: Sanja Janković, prof.
Gimnazija Daruvar.

Prosudbeno povjerenstvo za dramsko-scensko stvaralašto u sastavu:

  1. Jakov Bilić, predsjednik, ravnatelj HNK Šibenik, glumac, državni izbornik za dramsko-scenski izraz učenika osnovnih i srednjih škola  Bjelovarsko-bilogorske županije
  2. Nikolina Marinić, članica, prof. hrvatskog jezika i književnosti, prof. savjetnik
  3. Denis Brkić, član, prof. hrvatskog jezika i književnosti

predložilo je za državnu razinu sljedeće  dramsko-scenske ostvaraje:

Kategorija  Pojedinačni scenski nastup

Želimir Periš: Maria
Govori: Morana Brljak, 4. razred
Voditeljica: Dubravka Grganić Rožman
Medicinska škola Bjelovar

Kategorija Skupni scenski nastup
Masteroff: Novac pokreće svijet
Izvode učenice: Sunčica Prević, 4. razred, Paula Varat, 4. razred
Voditeljica: Romana Žukina
Gimnazija Daruvar

Članovi jednoga i drugog Povjerenstva istaknuli su visoku razinu jezičnoga stvaralaštva i ohrabrili sve sudionike da se i dalje nastave baviti glumom i pisanjem, a najboljima zaželjeli uspjeh na državnoj razini.
Na ovogodišnjoj Županijskoj smotri LiDraNo 2019. sudjelovalo je 47 učenika koje je pripremalo 18 mentora  iz  10 srednjih škola Županije.
Svečanost  Smotre u uvodnom dijelu programa glazbenom točkom na harmonici uveličali su učenici Tehničke škole Daruvar i Gimnazije Daruvar, Filip Balder i Matija Ulbrih, ujedno i učenici Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar. Filipa i Matiju je pripremao profesor Zoran Maršić.
Program su vodile učenice Tehničke škole Daruvar, Gabriela Vicić i Matea Topalović, a pripremala ih je profesorica Marijana Spajić.
Predstavnicima škola je nakon domjenka uručen simboličan poklon, zahvalnice i pohvalnice, a diplome bit će dostavljene na školske adrese.
Članovi Povjerenstva za provedbu Županijske smotre LiDraNo 2019.:

  1. Sanja Klubička, predsjednica
  2. Ljubica Buzdum, članica
  3. Anita Cigut, članica
  4. Željka Hodak, članica
  5. Katja Husak, članica
  6. Sandra Milek, članica
  7. Marijana Spajić, članica

zahvaljuju svim sudionicima na dolasku i pokazanom trudu koji su uložili u predstavljanje svojih ostvaraja.  Nadamo se da ste se u Daruvaru svi osjećali dobrodošlo i pozivamo vas da i ubuduće posjetite Daruvar, bez obzira o kojoj je prigodi riječ.

Željka Hodak, prof.