Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dragi učenici,
18. studenoga obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Bitka za Vukovar započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. godine.

Zbog tragedija koje su ih zadesile, Vukovar i Škabrnja postali su simbol stradanja, ali i bolni podsjetnik na sve žrtve koje su dale svoj život za samostalnu i slobodnu Hrvatsku.
Na ovaj dan, simbolikom svjetla i tišine, iskažimo poštovanje prema podnesenoj žrtvi i osvijestimo važnost razumijevanja međusobnog uvažavanja. Ne zaboravimo žrtvu Vukovara, ali zaboravimo netrpeljivost među nacionalnostima, među religijama, među rasama i stvarajmo zajedno jedno bolje sutra u kojemu se nikada više neće ponoviti Vukovar, da bude za sjećanje, za ponos, za život!
Prisjetimo se riječi Siniše Glavaševića: „Svatko ima pravo na djetinjstvo. Svatko ima pravo, ali ima onih generacija koje ga naprosto daju u zamjenu, u zamjenu za buduća djetinjstva. Takvima je hrabrost urođena, takvima pripada svijet, pripada im čak i budućnost.“
Vi ste, dragi učenici, naraštaj koji tek počinje graditi svoju budućnost, neka Vukovar snagom sjećanja dostojanstveno živi i u vašim srcima!
Ljubica Buzdum, prof.