GLOBE Regional Learning Expedition, Käsmu, Estonija

Od 2. do 5 kolovoza 2022. održana je GLOBE Regional Learning Expedition u naselju Käsmu, na teritoriju Nacionalnog parka Lahemaa u Estoniji. (Slika 1)
Na poziv regionalnog ureda GLOBE Europa & Euroasia i uz njihovo financiranje na ovom međunarodnom događanju sudjelovale su dr.sc. Diana Garašić, državna koordinatorica za program GLOBE u Republici Hrvatskoj i Sanja Klubička, zamjenica državne koordinatorice kao članice mentorskog tima za podršku i mentoriranje GLOBE nastavnika u postupku certificiranja za GLOBE trenere. (Slika 2)
Fotografije…
NASA Trains Students at the 2022 GLOBE Regional Learning Expedition in Estonia

Slika 3: direktor GLOBE programa Tony Murphy, USA, Jennifer Bourgeault, državna koordinatorica GLOBE programa u USA, Diana Garašić, državna koordinatorica GLOBE programa u RH i Sanja Klubička, zamjenica državne koordinatorice GLOBE programa u RH.
U mentorskom timu su još sudjelovale Dana Votapkova, Bara Semerakova i Lenka Kleger iz regionalnog ureda GLOBE Europa & Euroasia čije je sjedište u Pragu, Češka Republika, Anna Heyne-Mudrich iz Republike Njemačke i Aileen Bright iz Republike Irske. (Slika 4: mentorski tim nakon opservacije kandidata za GLOBE trenere)
Zahvaljujući sponzorima, Republiku Hrvatsku predstavljale su i učenice Lara Draganić, Antonela Nikolić i Ema Težak s GLOBE voditeljicom Marinom Balažinec iz III. OŠ Varaždin koje su se uključile u sve aktivnosti i uspješno predstavile i Republiku Hrvatsku i GLOBE program koji provode u svojoj školi. (Slika 5)
Uz učenike iz Estonije i naših predstavnica iz Varaždina, sudjelovali su još i učenici iz Češke Republike, Republike Slovenije i Republike Litve.
Na svečanom otvaranju sudjelovali su predsjednik Republike Estonije Alar Karis, Ministar prosvjete Tõnis Lukas, direktor GLOBE programa iz USA Tony Murphy sa suradnicima i znanstvenicima iz NASE, predstavnici američke ambasade u Republici Estoniji, a organizator događanja je bila državna koordinatorica GLOBE programa za Republiku Estoniju Laura Altin sa suradnicima. (Slika 6 i slika 7)
U sklopu GLOBE Regional Learning Expedition bila su organizirana predavanja znanstvenika iz NASE, održane su radionice za pokrov, vodu, tlo i atmosferu, učenici su radili u međunarodnim timovima sa zadatkom izrade učrničkih mini projekata koje su na kraju prezentirali, održana je kulturna večer s predstavljanjem država sudionica i posjet muzeju u Käsmu.
I na ovim susretima učenika, nastavnika i znanstvenika ukazalo se na važnost uključivanja učenika i šire društvene zajednice, te na važnost prikupljenih podataka kroz GLOBE program koje znanstvenici koriste za svoja istraživanja s ciljem očuvanja planeta Zemlje. (Slika 8)