Regionalni GLOBE sastanak za regiju Europa i Eurasia

U Omišu se od 17. do 21. listopada 2022. godine održava Regionalni GLOBE sastanak i stručni skup Programa GLOBE. Organizatori tog događanja su Regionalni koordinacijski GLOBE ured za Europu i Euroaziju, GLOBE program Hrvatska s partnerima, Upravno vijeće programa GLOBE za regiju Europa i Euroazija te GLOBE ured za implementaciju (SAD).
Domaćin regionalnog GLOBE sastanka i stručnog skupa je Osnovna škola Josipa Pupačića iz Omiša, a partneri u organizaciji su Veleposlanstvo SAD u Hrvatskoj, Agencija za odgoj i obrazovanje te Tehnička škola Daruvar.
Na sastanku sudjeluje više od 80 predstavnika iz 25 europskih država te predstavnici američkog GLOBE ureda i NASA-e. Prvi dio skupa, 17. i 18. listopada namijenjen je sastanku državnih GLOBE koordinatora i njihovih zamjenika ili pomoćnika, s ciljem razmjene iskustava i primjera dobre prakse te dogovora o idućim oblicima suradnje i zajedničkim aktivnostima. Republiku Hrvatsku predstavljaju dr.sc. Diana Garašić, državna koordinatorica GLOBE programa i Sanja Klubička, dipl. ing., zamjenica državne koordinatorice za program GLOBE u Republici Hrvatskoj.
Fotografije…

Drugi dio skupa, od 19. do 21. listopada namijenjen je širem sastavu sudionika Programa GLOBE (osim državnih koordinatora, tu sudjeluju GLOBE učitelji, znanstvenici, te različiti profili stručnih suradnika). Osim razmjene ideja i iskustava, taj dio programa obuhvaća praktičan i terenski rad, upoznavanje novih rješenja GLOBE internetskih stranica radom u kompjutorskoj učionici te primjenu GLOBE mjerenja u specifičnim uvjetima ušća rijeke Cetine u more i ostalih uvjeta koje pruža grad Omiš.
OPĆE informacije o Programu GLOBE
Program GLOBE je akronim od engleskog naziva za Cjelovito učenje i opažanje na dobrobit okoliša (Global Learning and Observation to Benefith the Environment). GLOBE škole imaju educirane učitelje koji sa svojim učenicima prikupljaju podatke o neposrednom okolišu u području atmosfere, vode, tla i biljnog pokrova. Time škole provode monitoring svojeg školskog okoliša primjenjujući propisanu znanstvenu metodologiju (protokole), što omogućuje usporedbu svih podataka prikupljenih diljem svijeta. Podaci se upisuju u jedinstvenu GLOBE bazu podataka putem interneta. Ta je baza podataka namijenjena znanstvenicima, koji uspoređuju satelitske podatke s podacima prikupljenima na površini Zemlje pa time GLOBE učenici značajno doprinose razvoju znanosti o Zemlji. To je znanstvena komponenta Programa GLOBE. Međutim, jednako su važne i edukativna i socijalna komponenta. Naime, GLOBE baza je otvorena svim korisnicima, čime te s više od 200 milijuna prikupljenih podataka o okolišu predstavlja izvanredni nastavni resurs. Osim brojnih  podataka, koji se prikupljaju od 1995. godine, GLOBE stranice sadrže još mnoštvo obrazovnih sadržaja, primjenjivih za nastavu STEM područja. Preko GLOBE stranica (www.globe.gov) učenici i učitelji mogu komunicirati sa sudionicima iz ostalih 126 uključenih zemalja te ostvarivati zajedničke projekte ili razmjenu učenika i učitelja na temelju zajedničkih interesa. Velika je vrijednost GLOBE programa upoznavanje kulturalne raznolikosti i sklapanje međunarodnih osobnih poznanstava i prijateljstava.
Hrvatska se među prvim zemljama, još 1995. godine uključila u GLOBE zajednicu potpisivanjem međunarodnog Sporazuma, na inicijativu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Danas je Hrvatska poznata i priznata u međunarodnoj GLOBE zajednici kao jedna od najaktivnijih zemalja, zahvaljujući brojnosti naših škola (344 GLOBE škole), ali ponajprije zahvaljujući njihovom vrijednom radu (hrvatske su škole prikupile 13,034,671 podatak, čime su, nakon Njemačke najaktivnije u regiji Europa i Euroazija). Hrvatske su škole prepoznate i po istraživačkim ekološkim projektima, kao i po odazivu na sudjelovanje u testiranju novih protokola, vezanih uz praćenje satelitskih misija. Ono što značajno pridonosi održivosti Programa GLOBE u Hrvatskoj je godišnja Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola koju organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, a na koju se pozivaju najaktivnije GLOBE škole.