Studijsko putovanje na sajam „Automatica 2022.“ u Münchenu

U sklopu Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu SJEVER- TŠČ organizirano je studijsko putovanje na sajam Automatica u Münchenu u Njemačkoj. Na put je krenulo u utorak 21.6.2022. ukupno 12 nastavnika iz Tehničke škole Čakovac, Srednje škole Krapina, Srednje škole Oroslavlje, Strojarske i prometne škole Varaždin i ja iz Tehničke škole Daruvar.
Fotografije…

Nakon dolaska u München uslijedio je smještaj u hotel. Naredna dva dana razgledao se sajam Automatice – vodeći međunarodni sajam za pametnu automatizaciju i robotiku.
Tema ovogodišnjeg sajma u fokusu je bila digitalna transformacija u proizvodnji, Al, suradnja čovjek- robot i održiva proizvodnja. Digitalizacija i Industrija 4.0 mogla se vidjeti na svakom koraku. Radi sve izraženijih klimatskih promjena povećana je potražnja za „zelenim“ tehnologijama i tu automatizacija i robotika predstavljaju održivost i klimatsku neutralnost. Mogla se vidjeti robotika, tehnologija sastavljanja/ rukovanja, računalni vid i digitalna rješenja za pametnu tvornicu, tj. za autonomnu proizvodnju. Izlagači sajma predstavljali su proizvode i rješenja za automobilsku industriju, aero industriju, kemijsku industriju, građevinsku industriju, elektroniku i elektro inženjerstvo, industriju prehrane i pića, informacijsku i komunikacijsku industriju, metaloprerađivačku industriju, industriju ambalaže, industriju papira i tisak, farmaciju, kozmetiku i medicinu, preradu plastike i gume, obnovljive izvore energije, drvoprerađivačku industriju i logistiku.
U isto se vrijeme na lokaciji Messe Műnchen održavao pored sajma Automatica 2022 i sajam Analytica 2022 (vodeći međunarodni stručni sajam za laboratorijsku tehnologiju, analizu i biotehnologiju) i sajam Ceramitec 2022 (vodeći međunarodni stručni sajam za keramičku industriju) koji su se također obišli. Sajam se posjetio u dva dana iz razloga jer je veliki i puno je toga bilo za vidjeti. U srijedu 23.6.2022. nakon obilaska sajma uslijedio je razgled užeg centra Münchena. Povratak kući u četvrtak 24.6.2022.