Projekt „KLIK – sigurnosni pojas, navika odgovornog ponašanja“

Djelatnici HAK-a održali su predavanje učenicima završnih razreda i budućim vozačima motornog vozila u sklopu projekt „KLIK – sigurnosni pojas, navika odgovornog ponašanja“.  
Fotografije…

Namjena preventivno-edukativnog programa „KLIK- navika odgovornog ponašanja“ je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Projekt djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu. Stečene komunikacijske kompetencije učenika koriste se za promicanje odgovornog ponašanja kako u horizontalnom smislu (prijenos informacija drugim učenicima), tako i u vertikalnom smislu (eventualni utjecaj na neodgovorne roditelje – vozače).
Stručnjaci Ureda sigurnosti cestovnog prometa tijekom jednog školskog sata u okviru interaktivnog predavanja objašnjavaju učenicima smisao i svrsishodnost sigurnosnog pojasa u prometu. Životnim primjerima i pričama obrazlažu kako vezanje pojasa u vozilu nije samo zakonska obveza vozača i putnika, već i element opće i osobne kulture. Osim toga, naglasak je stavljen na sve ostale čimbenike zbog kojih se povećava rizik nastanka prometnih nesreća. Drugi školski sat učenici praktično provjeravaju značaj sigurnosnog pojasa na simulatorima.