Croatian Makers konferencija digitalnih stvaralaca

Dana  19. svibnja 2018. na prostorima Tehnološkog parka u Zagrebu  održana Croatian Makers konferencija digitalnih stvaralaca.
Na njoj je sudjelovalo puno učeničkih izlagačkih ekipa (ukupno preko 50 kreativnih radova s micro:bitovima, mBotima, Arduino pločicama, itd.) među kojima je bila i ekipa Tehničke škole Daruvar u sastavu Bruno Řehak, Teo Opić, Luka Vavra i  mentor Tomislav Kral. Osim izlagačkoga djela održana su odlična predavanja izlagača te besplatne radionice robotike i programiranja. Naši učenici su prezentirali svoje radove koji su izradili u sklopu projekta Napredne Internet of Things tehnologije u hrvatskim školama, u sklopu kojega je naša škola dobila tri Arduino IoT MKR1000 razvojne platforme s opremom i dodatnim senzorima za upravljanje stvarima iz naše okoline preko interneta.   Fotografije… Škola se prijavila na dva natječaja koja su bila raspisana u sklopu spomenutog IoT projekta namijenjena izradi praktičnih radova na zadanu temu koristeći doniranu opremu.
Prvi projekt na temu – pametna rasvjeta učenici Bruno Řehak, Teo Opić, Luka Vavra pod vodstvom  mentora Tomislava Krala.
Izrađena je maketa kuće s pametnom rasvjetom u sklopu koje je riješeno automatizirano paljenje rasvjete na ulasku u kuću, pametno upravljanje i regulacija rasvjete unutar kuće s mogućnošću daljinskog upravljanja rasvjetom pomoću mobilnog uređaja i WiFi modula ugrađenog u sklopu mikroupravljačkog modula.
Za drugi projekt na temu – kućni ljubimci i domaće životinje učenici Bruno Řehak i Teo Opić pod vodstvom  mentora Tomislava Krala izradili su Interaktivnu igračku za kućne ljubimce – Miša.
Miš može raditi u dva moguća moda, u prvome modu miš se samostalno giba po prostoriji i izbjegava prepreke u slučaju kada se u njegovoj blizini pojavi mačka ili bilo koji drugi predmet sve dok nije ugrožen sa niti jedne strane. Kada se miš giba miče svojim repom i svijetle mu oči. Drugi mod rada je upravljanje sa smjerom gibanja miša preko zaslona mobitela uz pomoću WiFi modula ugrađenog u sklopu mikroupravljačke platforme.
Na ovome natječaju smo osvojili treće mjesto u kategoriji srednjih škola,  od ukupno 40 pristiglih radova. Pohvaljena je orginalnost ideje i izvedba rada. Učenici su dobili i prikladne nagrade.
Tomislav Kral, dipl. ing.