Sat za planet Zemlju

Sat za planet Zemlju, Earth Hour, globalni je događaj koji organizira Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), a održava se posljednju subotu u ožujku svake godine, pozivajući domaćinstva, tvrtke i gradove na gašenje njihovih svjetala i ostalih električnih uređaja na jedan sat radi podizanja svijesti o potrebi poduzimanja akcije oko klimatskih promjena.
Ovom događaju pridružili su se i učenici 3.PT, Tehničke škole Daruvar s razrednicom. Učenica Lorena Božić predstavila nam je kako izgleda život krijesnica s naglaskom na razloge njihovog izumiranja. Razgovaralo se i o ostalim životinjskim vrstama na koje negativno utječe povećana količina svjetlosnog onečišćenja i ostalih zagađenja kao posljedica ljudskog djelovanja. Učenik Matija Jandoš za ovu prigodu izradio je digitalni plakat.
Razrednica: Dunja Županić
Fotografije…

Sat za planet Zemlju pokrenuli su WWF i The Sydney Morning Herald 2007. godine kada je 2,2 milijuna stanovnika Sydneyja sudjelovalo gašenjem svjetala. Slijedeći primjer Sydneyja, mnogi drugi gradovi diljem svijeta prihvatili su događaj 2008. godine.
Sat za planet Zemlju održan je 25. ožujka 2023. od 20.30 do 21.30 po mjesnom vremenu.
Bit akcije “Sat za planet Zemlju” nije ušteda električne energije ušteđene u tom satu isključivanja, već da se jednim takvim vizualnim efektom podsjeti sve na važnost svakodnevnog djelovanja kako bismo očuvali naš planet, naš jedini dom.